vrijdag 22 augustus 2008

Staking bij Transavia dupeert duizenden passagiers

De door piloten van luchtvaart-maatschappij Transavia aangekondigde staking aanstaande dinsdag dupeert waarschijnlijk zo'n 5200 passagiers. Zo'n 40 vluchten dreigen te worden gecanceld.

Piloten van Transavia willen dinsdag van twee uur 's nachts tot vijf uur s'middags het werk neerleggen. De Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft daar vanmiddag toe opgeroepen. De Transavia en de piloten zijn al sinds januari in onderhandeling over een nieuwe cao. De VNV heeft de vliegmaatschappij donderdag een eindbod gedaan met daaraan gekoppeld een ultimatum. Dat liep vrijdagochtend af.

Ongeveer 75 procent van de piloten bij Transavia zijn lid van de VNV en zullen waarschijnlijk gehoor geven aan de oproep tot het neerleggen van het werk. De vereniging zegt zich te realiseren dat de actie ,,invloed zal hebben op het publiek en zegt dat te betreuren''. Volgens de VNV is het belangrijkste twistpunt de hoge werkdruk die de piloten ondervinden door extra lange vluchten. De vliegers vinden het belangrijk dat zij dan mogen overnachten in de stad van aankomst. Ook willen de piloten meer salaris en hebben zij weinig vertrouwen in het management van de maatschappij.

Transavia is uiteraard teleurgesteld over de oproep tot de acties dinsdag. "Wij hebben vlak voor het aflopen van het ultimatum nog een tegenvoorstel neergelegd waarin we heel ver tegemoetkomen aan de eisen van de VNV”, aldus de woordvoerster van Transavia. Maar blijkbaar was dit niet voldoende voor de verkeersvliegers.

De KLM dochter dreigt ondertussen met een kort geding tegen pilotenvakbond VNV. De directie van Transavia vindt dat er nog genoeg onderhandelingsruimte is en spant maandag een kort geding aan als er dit weekend geen oplossing in zicht is.

Informatie van Transavia over de acties en het doorgaan van de vluchten vindt op transavia.com

De Telegraaf bericht in dit artikel en in dit nieuwsbericht over de staking bij Transavia.