dinsdag 26 augustus 2008

Mobiel internetten duur in Zuid-Europa

Mobiel internet kost beduidend meer in het zuiden van Europa. Dat blijkt uit een factuur van €18.888, die een vakantie-ganger uit Belgie onlangs op zijn deurmat vond. De Belg had, in Spanje, drie dagen over het internet gesurft met zijn mobieltje. In dat land bedragen de kosten voor mobiel internet gemiddeld zo'n €9,50 per mb.

In Belgie kon de man, via provider Proximus, voor een veel lager bedrag mobiel het net op, aldus de Belgische media. Proximus heeft de rekening uiteindelijk teruggebracht naar 1400 euro, het bedrag wat de man kwijt zou zijn geweest bij hetzelfde verbruik in Belgie.

Italie en Spanje duur
Nu de zomervakantie voor de meeste mensen voorbij is en de rekening van de telecomprovider binnenkort op de mat valt, zullen heel wat consumenten binnenkort onaangenaam verrast worden door de hoogte van het bedrag. De providers rekenen met name voor dataverkeer in vakantielanden als Spanje en Italie hoge bedragen. In Spanje betaal je tussen 6 en 10 euro per megabyte, afhankelijk van de provider, in Italie liggen de tarieven op hetzelfde niveau. In Frankrijk betaal je gemiddeld toch ook nog zo'n 6 euro per mb.

Tijd voor roaming
De tarieven voor mobiel internetten liggen in Noord- en West-Europa meestal beduidend lager. Het word tijd dat de internationale providers roaming ook gaan invoeren voor mobiel internet per gsm.

Bronnen: De Standaard en De Telegraaf