vrijdag 29 augustus 2008

Meer hulpaanvragen uit Kroatie en Zwitserland

De Verenigde Staten, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en Griekenland winnen aan populariteit bij de Nederlandse vakantieganger.

De ANWB Alarmcentrale kreeg uit deze landen een sterk gestegen aantal hulpaanvragen te verwerken, aldus de organisatie. Het aantal verzoeken om hulp uit Turkije, door Nederlandse reizigers, is juist afgenomen.

De Alarmcentrale kreeg in juli en augustus bijna zevenhonderdduizend hulpaanvragen uit
binnen- en buitenland. Het aantal noodoproepen uit het buitenland is gestegen met vier procent. Duitsland en Frankrijk staan aan top in de 'voertuighulpverlening', volgens de ANWB. De drukste dag was 21 juli, met zo'n veertienduizend hulpaanvragen. De geboden hulp in Oostenrijk steeg met zeven procent, in Zwitserland met veertien procent en in Kroatië zelfs met 23 procent. Ook uit de Verenigde Staten kwamen 23 procent meer verzoeken om hulp.

Het aantal onnodige verzoeken lag op bijna twintigduizend, volgens een woordvoerder van de alarmcentrale. "Mensen stellen dan vragen als 'mijn navigatiesysteem heeft het begeven, weet u waar ik ben?'." Volgens de ANWB neemt dit soort telefoontjes de laatste jaren sterk toe doordat bijna elke vakantieganger wel een mobieltje op zak heeft.