woensdag 3 september 2008

Ryanair: minder brandstof mee op vluchten

De Ierse low-budget vliegmaatschappij Ryanair wil bezuinigen op de hoge brandstofkosten door minder brandstof mee aan boord te nemen.

De wettelijk voorgeschreven minimumhoeveelheid is bij Ryanair ook meteen de maximumhoeveelheid brandstof die piloten mee mogen nemen. De (internationale) wet stelt dat een geland vliegtuig nog genoeg brandstof over dient te hebben voor een extra uur. Dit is verplicht gesteld om uit te kunnen wijken naar andere luchthavens.

Veilig?
De piloten van Ryair zijn het niet eens met de bezuinigingsmaatregel en wijzen op de gevaren van de brandstoflimiet en de gevolgen daarvan in een noodsituatie. “Het is onverantwoord om piloten de lucht in te laten gaan met een minimum hoeveelheid brandstof en daarmee dus het risico nemen dat de brandstof opraakt en het vliegtuig niet meer veilig landen kan”, aldus een woordvoerder van de piloten.

Bagage kost extra

Het is slechts één van de maatregelen die de prijsvechter neemt om te bezuinigen op de sterk gestegen brandstofprijzen. Ryanair laat reizigers sinds ook betalen voor bagage die in het ruim meegaat, alleen handbagage kan nog zonder extra kosten meegenomen worden. De vliegmaatschappij wil zo passagiers ontmoedigen veel bagage mee te nemen. Dat scheelt weer kerosine en zo wil Ryanair proberen de ticketprijzen laag te houden, want er is veel concurrentie in het segment van de low-cost airlines.

Bron: Het Nieuwsblad