donderdag 4 september 2008

Vakantie duurder, Nederlander blijft gaan

Ook al vallen door de vliegtax en hogere brandstofkosten de prijzen voor vliegvakanties in 2009 waarschijnlijk hoger uit, Nederlanders blijven massaal op vakantie gaan.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO in opdracht van reisorganisatie OAD. Zo'n 50% van de ondervraagden denkt dat de stijging van de prijzen van vliegtickets- en vakanties nauwelijks van invloed zal zijn op de keuze van de vakantiebestemming zomer 2009. Door gebruik te maken van voordelige lastminutes, vakantie vieren buiten het hoogseizoen en door te vertrekken van luchthavens in het buitenland, denken consumenten de hogere kosten enigzins te kunnen beperken.

Vakantieplannen 2009
De onderzoekers vroegen Nederlanders die in het afgelopen jaar een vliegvakantie naar het Middellandse Zeegebied maakten naar hun vakantieplannen voor 2009. Een schamele twee procent van de ondervraagden gaf al op voorhand aan volgend jaar niet zo’n vakantietrip te willen maken. Iets meer dan de helft van de overige ondervraagden zegt wel te gaan, maar wil nog eens kritisch kijken naar de verschillende aanbieders. Bezuinigen op de duur van de vakantie, de acommodatie of de uitgaven ter plaatse is geen overweging.

Buitenlandse luchthavens in trek
Vooral mensen die wonen het zuiden van ons land en voor gezinnen met kinderen is het vliegen vanaf een luchthaven in Belgie of Duitsland een serieuze optie. Maar liefst 57% van de ondervraagde ouders met kinderen geeft aan eventueel vanaf een buitenlands vliegveld te willen vertrekken. Dit is mede een gevolg van het feit dat deze groep aan het hoogseizoen gebonden is en daardoor ook minder snel tegen last-minutes en andere
aanbiedingen aanlopen.