maandag 19 januari 2009

Minder bezoekers op Vakantiebeurs 2009

De Vakantiebeurs 2009 heeft de afgelopen dagen bijna 133 duizend bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er ruim 135 duizend, een daling van zo'n twee procent, laat de organisatie zondag weten.

Toch spraken de organisatoren van een geslaagde beurs ondanks de moeilijke periode voor de reissector. Of de iets mindere belangstelling een gevolg is van de huidige kredietcrisis is niet bekend. Uit diverse onderzoeken is wel gebleken dat Nederlanders door de economische crisis iets terughoudender zijn in het boeken van vakanties.

Bezoekers van de vakantiebeurs geven aan dit jaar minder aan de vakantie te gaan besteden: ruim 2700 euro per persoon. Dat was in 2008 nog bijna 2800 euro. Natuur wordt steeds belangrijker bij de keuze voor een vakantiebestemming: 36 procent zou zich hier door laten leiden. Cultuur is bepalend voor 28 procent van de beursbezoekers, aldus de organisatie.

Er is momenteel een lichte verschuiving gaande naar goedkopere vakanties en voor kortere vakanties kiest men bestemmingen die minder ver weg liggen. Ook wordt er later geboekt. Tijdens deze beurs was er extra aandacht voor vakanties in eigen land. De Vakantiebeurs 2009 telde 1600 exposanten uit 160 landen en duurde vijf dagen.

Lees ook in de Reiskrant over dit onderwerp.