woensdag 10 december 2008

Groot deel van de Nederlanders stoort zich bij de vliegreis aan het delen van de armleuning

Uit het Nationale Vliegreisonderzoek van vliegwinkel.nl blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders erg last heeft van territoriumdrang: 43% stoort zich bij de vliegreis aan het delen van de armleuning.

Ook kan klappen tijdens de landing bij ongeveer een derde van de Nederlandse reizigers op weinig waardering rekenen. En ruim één op de vier stoort zich aan kinderen. Verder ergert men zich aan vieze lucht (24%) en temperatuur in het vliegtuig (17%). 50+ers storen zich minder vaak dan andere leeftijdsgroepen, behalve aan de toiletten. Ten slotte ergeren mannen zich vaker aan zaken dan vrouwen. Dit geldt voor geklap tijdens de landing, het eten en drinken, kinderen en service aan boord.

Waardering van de vlucht
Op een vijf-puntschaal (1 is heel negatief; 5 is heel positief) heeft men aangegeven hoe men de laatste reis heeft ervaren. De laatste vliegreis vindt men vooral leuk (3,5) en gezellig (3,3), maar niet echt romantisch (2,4). Personen die online een pakketreis hebben geboekt, vinden de vlucht aanzienlijk gezelliger dan personen die een losse vlucht hebben geboekt.

Het meest gewaardeerd tijdens de laatste vlucht is de service aan boord (3,6).Turbulentie (2,5) wordt minder onaangenaam gevonden dan het opstijgen en landen (2,2).KLM is de meest favoriete luchtvaartmaatschappij (23%), gevolgd door Transavia.com en Martinair. Op de vraag wat de reden is om een luchtvaartmaatschappij als favoriet aan te merken, wordt vooral gereageerd met betrouwbaar, Nederlands, goedkoop en goede service. Overigens geeft 50% van de vrouwen aan geen favoriete luchtvaartmaatschappij te hebben, bij de mannen is dit 38%.