dinsdag 13 januari 2009

Consument wacht nog even met vakantie boeken

De huidige financiële crisis heeft voor de Nederlandse vakantieganger vooralsnog geen sterk effect op de vakantieplannen voor 2009.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR, waarin consumenten gevraagd werd naar hun vakantieplannen voor komende zomer.

Met de Vakantiebeurs 2009 voor de deur en het in deze tijd uitkomen van de nieuwe zomerreisgidsen heeft de reisbranche in december een eerste van de vijf onderzoeken laten uitvoeren onder een representatieve groep consumenten. De potentiële vakantieganger geeft aan vooralsnog niet minder op vakantie te willen gaan dan verleden jaar, maar wacht wel iets langer met boeken.

Dat zou één van de verklaringen kunnen zijn waarom de boekingscijfers tot en met half december voor komende zomer nog achterblijven met -5%. De ANVR ziet ook nu dat het moment van boeken steeds dichter tegen het moment van vertrek aan komt te liggen. Volgens het rapport laat 75% weten één of zelfs meerdere vakantiereizen te willen ondernemen in 2009, ook als de persoonlijke economische situatie verslechtert.

Het aantal consumenten dat nu voor Nederland zou kiezen als vakantiebestemming blijft met 51% zelfs achter op de daadwerkelijke hoeveelheid vakantiegangers dat verleden jaar zomer in Nederland verbleef (56%). Zowel de intentie om dit jaar een vakantie te boeken voor bestemmingen rond de Middellandse Zee (34%) als voor verre bestemmingen (15%) lijkt te winnen aan populariteit ten opzichte van verleden jaar (resp. 30% en 11%).

Ook bezuinigen op de zomervakantie is, volgens het onderzoek, niet aan de orde. Ongeveer 80% verwacht evenveel of zelfs meer uit te gaan geven aan zijn vakantie.

Meer lezen over dit onderwerp:
De Telegraaf
Bron:
ANVR