donderdag 14 augustus 2008

Prijzen vliegtickets fors gestegen

De prijzen van vliegtickets zijn in een jaar tijd met zo'n 25 procent gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de doorberekening van de fors gestegen brandstofprijzen en door de per 1 juli ingevoerde vliegtaks.


Liever vol
De forse prijsstijging van vliegtickets is een ‘realiteit in deze markt’, zegt een woordvoerster van vliegmaatschappij KLM. ‘Wij zijn daar zeker niet blij mee. We zien liever volle vliegtuigen. ’Maar volgens de luchtvaart-maatschappij kan het helaas niet anders en moeten de gestegen brandstofkosten wel voor een deel worden doorberekend aan de vliegende consument. ‘Als je wilt blijven bestaan, zal je wel moeten.’ aldus de woordvoerster. Sinds de invoering van de vliegtaks is de KLM Groep 25 procent van zijn passagiers kwijtgeraakt.


Toeslagen
De prijs van een ticket bestaat tegenwoordig, naast het tarief van de vliegmaatschappij en reserveringskosten, uit allerlei toeslagen zoals brandstoftoeslag, geluidsisolatietoeslag, veiligheids- en passagiers-servicetoeslag. Daar bovenop komt sinds 1 juli de ticketbelasting, in de volksmond ook wel vliegtaks genoemd.

Op 1 november dit jaar gaat de veiligheidstoeslag omhoog. Volgens de woordvoerster van de KLM worden de gestegen kosten niet een-op-een doorberekend aan de consument.

Meer informatie: